Alan nuori osaaja

Alan nuori osaaja - Milla Mattila

ke kesäk. 17 10:22:00 2020

Teksti: Jenni Ahola
Kuva: Heini Jokinen / Sweco

Milla Mattila
Ikä: 29
Koti: Helsingissä
Valmistunut: Aalto Yliopistosta DI:ksi vuonna 2017
 

Milla Mattilan harrastus on yksi niistä harvoista, jonka harjoitteluun kevään 2020 poikkeusolosuhteet eivät ole juuri vaikuttaneet.

”Kilpailen SM-tasolla suunnistuksessa. Nyt kilpailut ovat tietenkin olleet tauolla, mutta harjoitella pystyy lähes normaaliin tapaan.”

Suunnistus oli tärkeä osa Mattilan arkea jo lukiovuosina, joiden aikana Mattilalle selkeytyi se, että unelmien opiskelupaikka löytyisi tekniseltä alalta. Tarkemman suunnan valinta oli kuitenkin vaikeaa, ja Mattila päätyi Rakennustekniikan linjalle jossain määrin arpomalla.

”Minulle painotettiin sitä, että alaa voi vaihtaa yliopiston sisällä myöhemmin. Vieraan alan valinta ei siis tuntunut riskiltä, kun tiesin, että Aalto on todennäköisesti itselleni sopiva paikka.”

Aallossa aktiivisesti muun muassa Rakennusinsinöörikillan toiminnassa mukana ollut Mattila kertoo, että opiskeluajasta parhaiten mieleen ovat jääneet ihmiset, verkostot ja tapahtumat. Itse opintojen hän sen sijaan kertoo alkuun tuntuneen hämmentäviltä, sillä tapa opiskella erosi paljon aiemmin totutusta; tiedonhaun merkitys painottui opinnoissa uudella tavalla.

”Meni vähän aikaa tottua siihen, että luentokalvoista ja kirjoista ei löytynyt vastauksia, vaan piti usein etsiä paljon tietoa ja materiaalia omatoimisesti muualta.”

Mattila vietti opiskeluaikana vuoden vaihdossa Ruotsin Göteborgissa Chalmersin teknillisessä korkeakoulussa. Vaihto opetti entistä itsenäisemmäksi, Chalmersin kurssit olivat laadukkaita, ja Göteborgissa oli loistavat puitteet suunnistukseen.

”Vuoden aikana ehti pohtimaan asioita rauhassa, jolloin löytyi myös tarkempi suunta opinnoille. Kun tulin vaihdosta takaisin, sain kesätyöpaikan Aallosta tutkimusapulaisena sisäilmaosastolla.”


Haastavassa työssä kollegoiden rooli korostuu

Vuodesta 2016 lähtien Mattila on työskennellyt Swecon sisäilmatutkimuksen osastolla. Vuonna 2017 hän teki Swecolle diplomityönsä, jonka aiheena oli ylipaineistuksen ja ilmanpitävyyden vaikutus rakenteiden kosteustekniseen toimintaan.

Nykyisin Mattila ottaa osaa muun muassa kuntotutkimuksiin ja korjaustarveselvityksiin niin tekemällä käytännön töitä tutkimuskohteissa kuin toimimalla päällikkönä pienemmissä projekteissa.

”Uusin juttu töissä ovat kosteudenhallintatehtävät korjaus- ja uudistyömailla. En ole vielä koordinaattori, mutta teen kohteissa käytännön asioita ja opettelen uuteen rooliin.”

Mattilan mukaan työ on kiitettävän monipuolista. Uudet työtehtävät ja -tilanteet haastavat ja kehittävät jatkuvasti omia taitoja. Tällaisessa työssä kokeneempien kollegoiden tarjoama tuki on erityisen tärkeää.

”Meillä on tosi hyvä meininki siinä mielessä, että aina saa apua – työkaveri keskeyttää kyllä omat hommansa, jos on tarvetta kysyä jotakin.”

Mattila arvostaa myös työnantajan joustavuutta työajan suhteen. Hän on valmistumisestaan lähtien tehnyt neljäpäiväistä työviikkoa, jotta pystyy panostamaan myös suunnistukseen.

”Tämä vaikuttaa myös positiivisesti työpanokseen – sen ajan mitä olen töissä, teen töitä tehokkaasti. Sen lisäksi jää vielä aikaa ja energiaa kilpailuista palautumiseen.”

 

Ohjelmat apuna urasuunnittelussa

Viime vuonna Mattila osallistui töidensä ohessa vuoden kestäneeseen Swecon trainee-ohjelmaan. Vaikka trainee-sanasta saattaa tulla mieleen opiskelijoille suunnattu ohjelma, oli Swecon ohjelma suunnattu pääosin jo valmistuneille, mielellään jo jonkin aikaa työelämässä olleille. Ohjelman oli tarkoitus lisätä osallistuneiden nuorten osaajien valmiuksia työuralla.

”Ohjelmassa oli monia erilaisia osuuksia. Joissain osuuksissa tutustuttiin esimerkiksi Swecoon ja swecolaisiin paremmin. Yhdessä osuudessa keskityttiin itsensä kehittämiseen. Mietittiin sitä, millaisia toimintatapoja meillä on, ja millaisia heikkouksia ja vahvuuksia meillä on missäkin tilanteissa.”

Tällä hetkellä Mattila on mukana RIL Mentorointi -ohjelmassa. Ohjelmiin osallistuminen auttaa hahmottamaan muun muassa sitä, mihin suuntaan urallaan haluaisi edetä.

”Muiden uratarinoita kuunnellessa vaikuttaa kuitenkin myös siltä, että uraa on haastavaa suunnitella – yhtäkkiä tulee tilaisuus tai tarjous, joka vie ihan eri suuntaan, mitä on ajatellut. Voi olla siis hyväkin juttu, jos ei mieti tulevaisuutta kovin pitkälle.”
 

Asioilla tapana järjestyä

Mattila toteaa olevansa hyvin utelias, ja nauttivansa aina uuden oppimisesta ja opiskelusta. Vaikkei opiskelujen jatkaminen juuri tällä hetkellä tunnu ajankohtaiselta, ei esimerkiksi väitöskirjan tekeminen tunnu Mattilalle vieraalta ajatukselta.

Jos suunta opiskeluissa tai työuralla tuntuu olevan kadoksissa, uskoo Mattila siihen, että uusi suunta voi löytyä kokeilemalla uusia asioita, tai vaikkapa kääntämällä rohkeasti kokonaan kelkkaa. Vaikka olisi tehnyt jonkin aikaa tiettyjä asioita, ei se tarkoita sitä, että samoissa tehtävissä pitäisi jatkaa myös tulevaisuudessa.

”Toisaalta kun on ollut itsekin vähän hukassa ja miettinyt, onko tämä oikea ala, niin on joskus tavallaan vain ajautunut sopivaan suuntaan. Jostain on löytynyt sellainen lokero, joka on tuntunutkin itselle sopivalta. Luultavasti on siis turha stressata, kun asioilla on kuitenkin tapana järjestyä.”

 



Takaisin edelliselle sivulle

Alan nuori osaaja - Heikki Rauatmaa

"Kallio tarjoaa rakennusmateriaalina yllätyksiä"

Alan nuori osaaja - Sari Koskelo

"En kaipaa niinkään ansioita itselleni vaan tiimille."